Wat is een voucher?

De term voucher wordt vooral in de toeristische sector gebruikt. Een voucher wordt ook wel een tegoedbon genoemd. Hij is een vooraf betaalde bon die recht op een specifieke dienst belooft of die een bepaalde waarde vertegenwoordigt. 

Vooral tijdens de COVID 19-pandemie zijn vouchers een dagelijks begrip geworden. Bedrijven die zwaar getroffen waren door de coronacrisis begonnen al snel vouchers uit te delen aan hun klanten in plaats van een terugbetaling te doen. Hoewel dit een goede oplossing is voor bedrijven om te overleven in deze moeilijke tijden, kan geen enkel bedrijf zijn klanten dwingen om de vouchers te accepteren. Integendeel, klanten die de oorspronkelijk betaalde dienst niet krijgen, hebben altijd recht op hun geld terug in plaats van voucher.

Geld terug ipv voucher

 

Waarom zijn er vouchers?

Voor verjaardagen, kerstmis of andere gelegenheden, wilt u uw dierbaren verwennen. Als u echter de smaak van de persoon die u een cadeau wilt geven niet of onvoldoende kent, dan is een cadeaubon de perfecte oplossing. Dit zijn vouchers die door bedrijven worden verkocht om op een later tijdstip te ruilen voor een product of dienst.

Het voordeel voor de consument is eenvoudig te zien: het geven van bonnen in plaats van geld is leuker. Er zijn echter ook verschillende voordelen voor bedrijven die vouchers uitgeven. Aan de ene kant zijn vouchereigenaren nu gebonden aan het betreffende bedrijf om de vouchers daar in te wisselen. Ten tweede krijgen deze bedrijven gratis krediet door de voucher te betalen voordat deze wordt ingewisseld voor een daadwerkelijk product of dienst. Vouchers bestaan dus al heel lang. In de loop der jaren heeft de bon zich gevestigd als een verkoopbevorderend wondermiddel. 

Bovendien vervallen er jaarlijks enkele miljoenen euro's aan vouchers. Let daarom vooral op de vervaldatum van uw vouchers en maak gebruik van voucherbeheer.

Het is echter ook duidelijk dat de coronacrisis de betekenis van vouchers op de lange termijn heeft veranderd. De meeste vouchers die vandaag de dag worden uitgegeven zijn geen cadeaubonnen meer. Het lijkt erop dat de bon zijn reputatie als geschenk heeft verloren. Ook de consumentenrechtelijke kwesties in verband met de vloedgolf van vouchers zijn interessant. Gelukkig is Mr. Checkkie goed op de hoogte van de rechten van de consument en zal hij u graag helpen met al uw vragen.

 

Welke soorten bonnen zijn er?

Er zijn verschillende soorten bonnen. In principe spreekt men echter van goederen- en waardebonnen. Een goederenbon beschrijft een voucher die beperkt is tot een bepaald goed of een bepaalde dienst en die niet gekoppeld is aan een bepaalde geldwaarde. Een voorbeeld hiervan is een voucher voor een vlucht van Amsterdam naar Madrid. Er zijn ook waardebonnen. Dit type waardebon is, in tegenstelling tot de goederenbon - zoals de naam al aangeeft - gekoppeld aan een specifieke waarde. Een voorbeeld hiervan is een voucher ter waarde van € 100,00 in te wisselen bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij.

 

Mr Checkkie 1

"Vouchers kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in goederenbonnen en waardebonnen." - Mr. Checkkie

 

Wat maakt een voucher goed?

Er zijn goede en minder goede vouchers. De kwaliteit van de vouchers kan worden gemeten en bepaald aan de hand van verschillende punten. Checkkie heeft het Checkkieproof keurmerk in het leven geroepen, een badge voor de kwaliteit van vouchers, die het karakter en de kwaliteit van een vouchers laat zien. Verschillende onderdelen van de voucher, zoals de vervaldatum of de verzekeringsdekking, worden geanalyseerd en geëvalueerd.

Sommige bedrijven geven vouchers uit voor een hogere waarde dan het betaalde bedrag. Andere bedrijven proberen de consument op andere manieren tegemoet te komen en bieden overdraagbaarheid van de voucher aan. Vouchers zijn in principe niet slecht en kunnen ook een meerwaarde bieden voor de consument en het uitgevende bedrijf. Als een bedrijf je echter een slechte bon probeert te verkopen, moet je die liever afwijzen en je rechten als consument kennen. 

 

"Vouchers zijn in principe niet slecht en kunnen ook een meerwaarde bieden voor de consument en het uitgevende bedrijf. - Mr. Checkkie

Mr Checkkie 2

Moet ik een voucher aannemen?

Het korte antwoord op deze vraag is: Nee. Een bedrijf kan u niet dwingen een voucher te accepteren. In Nederland is het nog steeds zo dat consumenten niet hoeven te betalen tenzij ze iets terugkrijgen voor hun geld.

Als bijvoorbeeld uw pakketreis wordt geannuleerd, heeft u altijd recht op restitutie van de tot dan toe gedane betaling(en). Zelfs als sommige leveranciers niet willen uitbetalen, hoeft u geen voucher te accepteren in plaats van geld terug te betalen. Houd er rekening mee dat de term "pakketreis" verwijst naar reizen waarbij u verschillende reisdiensten van één enkele aanbieder ontvangt, gecombineerd tot een compleet pakket. U ontvangt ook slechts één factuur - bijvoorbeeld voor vlucht, hotel en huurauto samen. Als u echter uw reis individueel heeft geboekt bij verschillende aanbieders, dan is dit geen pakketreis. Vliegtickets moeten echter in ieder geval worden terugbetaald en er kan geen enkele bon aan u worden opgedrongen.

Deze regel verschilt echter ook van land tot land. In Duitsland kunnen bijvoorbeeld in bepaalde sectoren vrij legaal vouchers worden uitgegeven in plaats van geld. De regering van Duitsland heeft op 20 mei een wet aangenomen die de zogenaamde "voucher-oplossing" voor organisatoren van evenementen mogelijk maakt. In andere Europese landen bestaat al geruime tijd een voucherverordening. In Duitsland moet de bon echter geldig zijn tot eind 2021 en moet hij na afloop worden uitbetaald - als hij niet is gebruikt.

Heeft u een aantal vragen over uw voucher? Bekijk dan onze Voucher FAQ of neem direct contact met ons op.