Veelgestelde vragen over vliegticketvouchers

Mochten alle klanten op hetzelfde moment geld terug vragen, dan is er kans dat de vliegtuigmaatschappij direct failliet gaat. Vaak heeft het bedrijf niet genoeg geld in kas om iedereen in één keer terug te betalen. Daarom kan het in de coronacrisis redelijk en verstandig zijn ten opzichte van de betreffende luchtvaartmaatschappij om een voucher te accepteren.

Mocht de luchtvaartmaatschappij alsnog failliet gaan, dan wordt het ook erg lastig om het geld terug te krijgen. Je dient je dan tot de Curator te wenden om je geld terug te krijgen en je komt dan vaak op een lange lijst van schuldeisers die waarschijnlijk niet allemaal voldaan kunnen worden. 

Uitgangspunt blijft dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de luchtvaartmaatschappijen niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan de betreffende organisatie. 

 

Met een vliegticketvoucher wordt meestal bedoeld een voucher uitgegeven om een geannuleerde vlucht in de toekomst toch te kunnen maken of je geld op een later moment te terug te vragen. 

Vliegticketivouchers zijn in het leven geroepen omdat de betreffende organisatie vaak niet genoeg geld in kas heeft om iedereen in één keer terug te betalen, vanwege de annuleringen omtrent de COVID-19 virus. Door een voucher uit te keren geef je luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om hun verplichting op een later moment te voldoen. 

 

 

 

Omdat  luchtvaartmaatschappijen bang zijn dat als ze iedereen de vooruitbetaalde bedragen in één keer moeten terugbetalen, ze in de financiële problemen komen en zelfs failliet kunnen gaan. Vanuit diverse branches worden momenteel voucherregelingen opgesteld die erop gericht zijn om consumenten die recht hebben op geld terug een voucher of tegoedbon te bieden voor het bedrag van de aanbetaling of verplichting.

Belangrijk is dat deze de voorwaarden van de voucher redelijkerwijs zijn en je dient van te voren daar goed van op de hoogte gesteld te zijn. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checckie.nl. 

Uitgangspunt blijft dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de bedrijven niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan het betreffende bedrijf. 

De reisvouchers worden uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en boekingsplatformen. De partij waar jij ten tijde je vliegticket hebt geboekt hoort ook jouw voucher uit te geven. Belangrijk is dat als je de voucher accepteert hij voldoet an alle voorwaarden en dat je van te voren daar goed van op de hoogte gesteld te zijn. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checckie.nl.  

De meeste lcuhtvaartmaatschappijen hanteren hun eigen regels met betrekking tot bijvoorbeeld de geldigheidsduur en of je na het verstrijken daarvan alsnog je geld terug krijgt. Bij Checkkie.nl nemen we de voorwaarden zoals opgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als standaard. 

  • Uitgangspunt blijft dat consumenten bij annuleringen in principe recht hebben op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de reisorganisator niet opzij kan zetten;
  • De voucher moet een volwaardige vervanging zijn voor de geleverde dienst, bijvoorbeeld door levering van de dienst op een later tijdstip met een gelijk of goed vergelijkbare dienst;
  • De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden;
  • Restbedrag (bedrag van de voucher dat nog niet is besteed) moet achteraf actief en binnen een redelijke termijn door de ondernemer worden uitgekeerd. De consument moet daar niets voor hoeven te doen;
  • De voucher moet ook de eerder betaalde reserverings,- en administratiekosten e.d. vergoeden.
  • Consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, hoeven niet het restant van de som te betalen als het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen. De consument krijgt dan een voucher voor het bedrag van de aanbetaling die hij heeft gedaan.

Daarnaast vindt de ACM het belangrijk dat vouchers gedekt zijn door bijvoorbeeld een garantiefonds dit zou meer zekerheid geven dat het bedrijf dat de voucher heeft uitgegeven zijn verplichtingen ook nakomt. Bij luchtvaartmatschappijen is dit eigenlijk nooit het geval. 

Het uitgeven van vouchers is toegestaan, mits je daarmee instemt. Uitgangspunt blijft echter dat je bij een annulering recht hebt op terugbetaling en dan the accepteren van een voucher een gunste is dat jij de luchtvaartmaatschappij verleent. Dat is een wettelijk recht dat niet opzij gezet kan worden. 

Je hebt drie keuzes. Ten eerste, de voucher accepteren en deze gebruiken voor een eventuele toekomstige reis. Twee, de voucher niet accepteren en je geld terugvragen. Drie, de voucher accepteren om je geld (reissom) op een later tijdstip terug te vragen. 

Met een losse vliegreis wordt een boeking van slechts een vliegticket bedoeld.Een pakketreis is een samengestelde reis. Hierbij zijn meerdere onderdelen inbegrepen zoals vervoer, overnachtingen of excursies. Ingeval van een pakketreis heb je al deze onderdelen geboekt bij één aanbieder. Belangrijk om te vermelden is dat je trip minimaal 24 uur moet duren of één overnachtig dient te bevatten. Een dagtrip naar bijvoorbeeld London of Eurodisney wordt niet beschouwd als een pakketreis. 

 

Losse vliegtickets en de daarbij behorend vluchtkrediet of vliegvoucher van de luchtvaartmaatschappij zijn helaas niet gedekt door bijvoorbeeld de SGR. Mocht de luchtvaartmaatschappij dan ook failliet gaan, dan wordt het erg lastig om het geld terug te krijgen. Je dient je dan tot de Curator te wenden om je geld terug te krijgen en je komt dan vaak op een lange lijst van schuldeisers die waarschijnlijk niet allemaal voldaan kunnen worden. Mogelijk kan er via de creditcardmaatschappij nog geld terug gevraagd worden, indien de reis met creditcard is betaald.

In de basis is het makkelijker dat jouw reis voor jou geannuleerd wordt door de luchtvaartmaatschappij. De bal ligt dan namelijk bij hen en zij dienen jou of een alternatief aan te bieden of het geld terug te geven. Dat laatste resulteert echter vaak in een voucher aangezien de maatschappijen ten tijde van de coronacrisis té krap bij kas zitten om iedereen het geld terug te geven.

Indien de luchtvaartmaatschappij de reis niet annuleert, maar je wilt zelf annuleren, dan kan dat in principe altijd. Wel kan het zijn dat er annuleringskosten in rekening worden gebracht. Dit hangt samen met het moment van annuleren ten opzichte van de vertrekdatum. Bij luchtvaartmaatschappijen is dit vaak 100%. 

Wanneer de reis overduidelijk vanwege de coronacrisis geen doorgang kan vinden, dan zou je kosteloos mogen annuleren of omboeken. Bij annulering zou je het recht op geld terug moeten krijgen. Een concreet voorbeeld hiervan is dat een land de grenzen voor Nederlanders nog niet open heeft staan, maar dat er al wel vluchten worden uitgevoerd. Dan is het logisch dat je annuleert en zou je recht hebben op je geld terug. 

De kleurcode van een land geeft aan hoe veilig het is in het betreffende land. De Nederlandse overheid geeft deze updates en zijn van belang voor uw rechten, maar ook voor het wel of niet doorgaan van uw reis. Bij groen is een land veilig, bij geel zijn er bepaalde veiligheidsrisico's welke in acht dienen te worden genomen en bij oranje adviseert men alleen noodzakelijke reizen. Bij rood is er een algeheel verbod. Let wel, dit zijn adviezen, je bent zelf verantwoordelijk om hier een keus in te maken. Wel is de kans groot dat je bij code rood het land niet inkomt.

Bij code rood zal de luchtvaartmaatschappij de reis niet door laten gaan en kun je kosteloos omboeken of je geld terug vragen. Bij oranje en geel bestaat de kans dat deze doorgaat. Je dient hiervoor contact op te nemen met de reisorganisatie en te informeren naar de mogelijkheden.

Als je de reis niet meer wilt maken omdat de bestemming nog steeds rood/oranje/geel is, dan zou je dit moeten kunnen annuleren. De eerder overeengekomen overeenkomst met de luchtvaartmaatschappij is namelijk dusdanig veranderd, dat je hier van zou moeten kunnen afzien.

Voordat je een voucher accepteert dien je een aantal dingen te controleren. De belangrijkste is natuurlijk of de waarde van de voucher minimaal dezelfde hoogte/waarde heeft dan wat je hebt betaald. Ook de administratiekosten en dergelijke dienen te worden meegenomen in de voucher. Wanneer de voucher uiteindelijk wordt ingewisseld, mogen deze kosten niet nogmaals in rekening worden gebracht. Daarnaast dient de voucher een geldigheidsduur te hebben. Vaak is dit minimaal een jaar. Bovendien is een voucher ook een uitgestelde betalingsversplichting. Als je  om voor reden geen gebruik kan maken van de voucher dan moet de betreffende luchtvaartmaatschappij de reissom jouw binnen redelijke termijn terug kunnen betalen. 

Als je alle voorwaarden uitgebreider uitgelegd wilt zien, dan kun je deze pagina bekijken

Doordat de vouchers vanwege de coronacrisis in het leven zijn geroepen, is er geen wetgeving omtrent deze vouchers. Er is dus geen wettelijke termijn wanneer je een voucher zou moeten ontvangen, of dat je er überhaupt een zou moeten ontvangen. Normaliter zou een maatschappij in staat moeten zijn om je een voucher te geven binnen 2 à 3 weken, misschien iets langer. Zeker aangezien zij er baat bij hebben dat je een voucher accepteert in plaats van dat jij je geld terug vraagt. 

Volgens Checkkie.nl zou dit een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch is het belangrijk dat je de voorwaarden van jouw voucher goed controleert hier op of dat je informeert bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 

Je kunt hier aan het eind van de voucher termijn natuurlijk nogmaals op aandringen bij de maatschappij indien de terugbetaling nog niet heeft plaatsgevonden. Als dit nog steeds niets oplevert, kun je Checkkie.nl inschakelen om de terugbetaling voor je aan te vechten. 

Je coronavoucher heeft geen vervaltermijn, dit is wettelijk gezien niet mogelijk. 

 

Ja, ondanks dat er reeds een voucher is geaccepteerd, blijft het recht op terugbetaling bestaan. Vanwege de coronacrisis kan namelijk ook je eigen financiële situatie zijn veranderd, waardoor je toch liever nu je geld terug wilt in plaats van over een jaar. Daarbij hebben de meeste reizigers, zeker in de beginperiode van de corona uitbraak in Europa, ook niet de keus gehad om geld terug te krijgen. Zij werden verplicht tot een voucher.

Dat zou zeker moeten kunnen. Echter hebben veel bedrijven nog steeds baat bij dat je een voucher accepteert en of gebruikt voor een nieuwe reis. Je kunt een terugbetaling aanvragen via de maatschappij zelf of Checkkie.nl inschakelen om dit voor jou te regelen. Belangrijk om te vermelden is dat volgens de wetgeving bij pakketreizen je officieel binnen 14 dagen je geld terug zou moeten ontvangen, bij vliegtickets is deze termijn 7 dagen.