Veelgestelde vragen over sportvouchers

Door het coronavirus zijn er veel geplande sportwedstrijden afgelast. Zo kan het ook gebeuren dat je wedstrijden mist van de club waar jij een seizoenskaart voor hebt.  

Wettelijk gezien hoef je niet te betalen voor de wedstrijden die zijn geannuleerd door het coronavirus. De club levert namelijk niet de dienst die je bent overeengekomen. Toch zouden veel clubs in de problemen komen als alle supporters op hetzelfde moment het geld terug vragen. Daarom is het misschien redelijk en verstandig om in coronatijd een aangeboden alternatief of je verlies te accepteren. Ben je het niet eens met je voorwaarden, of wil je simpelweg je geld terug, dan heb je daar recht op. 

 

 

 

Wettelijk gezien hoeft je niet te betalen voor de wedstrijden die zijn geannuleerd door het coronavirus. De club levert namelijk niet de dienst die je bent overeengekomen. Toch zouden veel clubs in de problemen komen als alle supporters op hetzelfde moment hun geld zouden terugvragen. Daarom is het misschien redelijk en verstandig om in coronatijd een aangeboden alternatief of je verlies te accepteren. Ben je het niet eens met je voorwaarden, of wil je simpelweg je geld terug, dan heb jij daar recht op. 

 

Wettelijk gezien hoef je niet te betalen voor de periode dat de sportschool gesloten is door het coronavirus. De sportschool levert namelijk niet de dienst die je bent overeengekomen. Als je al lidmaatschapsgeld vooruit hebt betaald, kan je dat terugkrijgen. Sportscholen hebben verschillende mogelijkheden om hiermee om te gaan.

Gedeeltelijke ontbinding 
Bij gedeeltelijke ontbinding betaal je niet voor de periode dat de fitness gesloten is. De einddatum van je abonnement blijft hetzelfde. 

Opschorting van de overeenkomst
Je abonnement eindigt zoveel later als de periode van de sluiting door corona. Tijdens de coronasluiting betaal je dus niks. Deze regel is niet geheel in lijn van de wet. 

Ontbinden van het sportschoolabonnement 
Ontbinding van de gehele overeenkomst vanwege sluiting tijdens de coronacrisis zullen sportscholen waarschijnlijk niet uit eigen beweging aanbieden. Je kunt je voorstellen dat dit grote financiële gevolgen voor de sportschoolhouder kan hebben. Een verzoek om de gehele duur van het abonnement door corona is ook niet rechtmatig. 

Sommige sportscholen bieden tijdens de coronacrisis online virtuele lessen aan als alternatief. De situatie verandert juridisch echter niet. De sportschool levert niet de dienst die is overeengekomen. Je hoeft hier dus niet mee akkoord te gaan. 

De meeste leden hebben hart voor hun vereniging en zullen niet zo snel stoppen met het betalen van contributie, wetende dat hun clubje anders in de problemen komt. Maar mocht je toch je geld terug willen, kan dat? Nee, dat kan niet. 

De juridische relatie tussen een sportclub en een lid is het lidmaatschap. Het is statutair vastgelegd dat je contributie moet betalen. Als lid van een vereniging, ben je akkoord gegaan met de statuten en ben je dus contributie verschuldigd. Het maakt dan niet uit of de club haar doelstellingen waar heeft kunnen maken. Bij een lidmaatschap is geen sprake van wederkerigheid van rechten en plichten zoals bij een overeenkomst het geval is.

Sportscholen werken niet met lidmaatschappen, maar met overeenkomsten. Er bestaan dan wel rechten en plichten. Als een sportschool zijn verplichtingen niet nakomt, dan levert dit in beginsel een wanprestatie op en heb je recht op je geld terug. 

 

Tijdens de coronacrisis zijn veel sportevenementen afgelast. Is jouw marathon, fietselfstedentocht of obstaclerun afgelast? Dat is erg vervelend, maar waarschijnlijk nog veel vervelender voor de getroffen organisaties. Zij hebben waarschijnlijk al voorbereidingen getroffen en halen vaak al hun inkomsten uit dat ene evenement per jaar. Door een voucher te accepteren help je de kans te vergroten dat de organisatie blijft bestaan en dat jij alsnog volgend jaar mee kan doen aan het betreffende sportevenement.  

Dessalniettemin moet de voorwaarden van de voucher redelijk zijn en de organisator dient je vooraf duidelijk over de voorwaarden te informeren. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checkkie.nl. 

Uitgangspunt blijft dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de organisaties niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan de betreffende organisatie. 

De voorwaarden voor je voucher sportevenement kunnen per situatie verschillen. Bij Checkkie.nl hebben we een aantal standaard eisen opgesteld waar alle vouchers van sportevenementen in onze ogen aan moeten voldoen.

  • De voucher moet een volwaardige vervanging zijn en je mag verwachten dat je exacte hetzelfde evenement aangeboden krijgt, maar dan op een later tijdstip. Dezelfde marathon, maar dan een jaar later bijvoorbeeld. 
  • De voucher moet ook de eerder betaalde reserverings,- en administratiekosten e.d. vergoeden. 
  • De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden. Vaak is het hetzelfde evenement, maar dan een jaar later. Mocht die datum je niet uitkomen, dan heb je nog steeds recht op terugbetaling. 
  • Uitgangspunt blijft dat consumenten bij annuleringen in principe recht hebben op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de organisatie niet opzij kan zetten;

Het uitgeven van vouchers is toegestaan, mits je daarmee instemt. Uitgangspunt blijft echter dat je bij een annulering recht hebt op terugbetaling en dan the accepteren van een voucher een gunste is dat jij een organisatie verleent. Dat is een wettelijk recht dat niet opzij gezet kan worden. 

Je hebt drie keuzes. Ten eerste, de voucher accepteren en deze gebruiken voor het volgende evenement. Twee, de voucher niet accepteren en je geld terugvragen. Drie, de voucher accepteren om je geld op een later tijdstip terug te vragen. 

Mocht de organisatie van je sportevenement failliet gaan, dan wordt het erg lastig om het geld terug te krijgen. Je dient je dan tot de curator te wenden om je geld terug te krijgen en je komt dan vaak op een lange lijst van schuldeisers die waarschijnlijk niet allemaal voldaan kunnen worden. 

Doordat de vouchers vanwege de coronacrisis in het leven zijn geroepen, is er geen wetgeving omtrent deze vouchers. Er is dus geen wettelijke termijn wanneer je een voucher zou moeten ontvangen, of dat je er überhaupt een zou moeten ontvangen. Normaliter zou een organiastie in staat moeten zijn om je een voucher te geven binnen 2 à 3 weken, misschien iets langer. Zeker omdat zij er baat bij hebben dat je een voucher accepteert in plaats van dat jij je geld terug vraagt. 

 Mocht je na diverse keren vragen je geld nog steeds niet terug hebben gekrgen, dan kun je Checkkie.nl inschakelen om de terugbetaling voor je aan te bewerkstelligen. 

Dat zou zeker moeten kunnen. Echter hebben veel organisaties  nog steeds baat bij dat je een voucher accepteert en of gebruikt voor hun volgende evenement. Je kunt een terugbetaling aanvragen via de  organisatie zelf of Checkkie.nl inschakelen om dit voor jou te regelen.

Dit is afhankelijk onder welke voorwaarde je hebt geboekt bij Airbnb. Vaak bepalen huurders zelf de annuleringsvoorwaarden van hun accommodatie. In elk geval kan je bij Airbnb servicekosten terugvragen