Dat hangt af van de situatie op jouw bestemming en jouw persoonlijke omstandigheden.
Vooropgesteld moet worden dat je altijd het recht hebt om zelf je reis te annuleren. Ook zonder reden. Indien je zonder reden annuleert , kan het zijn dat je annuleringskosten moet betalen. Hoe later je annuleert, hoe hoger deze kosten.
Sommige organisaties hebben in hun voorwaarden opgenomen dat de annuleringskosten altijd 100% van de betaalde reissom zijn. Zo’n voorwaarde is onredelijk en niet rechtsgeldig in het geval van pakketreizen. Bij vliegtickets kan dit anders liggen.
Annulering in het geval van pakketreizen
Indien je wel een (wettelijke) reden hebt om te annuleren, bijvoorbeeld omdat de situatie op de bestemming te gevaarlijk of onveilig is. Of omdat alles dicht zit zoals hotels, restaurants etc. Dan heb je het recht om kosteloos te annuleren. Je krijgt dan de hele reissom terug of indien er slechts is aanbetaald, de aanbetaling. Je moet dit wel kunnen onderbouwen met bijvoorbeeld een negatief reisadvies van het ministerie. Ook je persoonlijke omstandigheden spelen een rol, voor (fragiele) ouderen is het mogelijk eerder onveilig in een coronagebied dan voor fitte jongeren. Het gaat erom dat je kunt aantonen dat de buitengewone omstandigheden tijdens de reis of op de bestemming te onveilig zijn om te gaan.
Uiteraard geldt dit slechts voor reizen die geboekt zijn vóór de uitbraak van de coronacrisis. Als je hebt geboekt tijdens de crisis voor een reis drie weken later, heb je zelf het risico genomen en kan je niet kosteloos annuleren.
Het kan ook zijn dat er geen negatief reisadvies is, maar op jouw bestemming alles dicht zit. Misschien moet je 14 dagen in quarantaine of zijn de hotels gewijzigd en gaan excursies niet. De organisatie wil jouw reis wellicht gewoon laten doorgaan met dit soort grote veranderingen. Je hoeft dit echter niet te accepteren, ook in deze situatie heb je recht op je geld terug, en kun je kostenloos annuleren.
Als je niet zelf wil annuleren en is er een grote kans is dat de reis niet door kan gaan omdat er bijvoorbeeld sprake is van een negatief reisadvies in de periode dat je zou reizen, of als er sprake is van een reisverbod, heb je het recht om de betaling van het restbedrag (na aanbetaling) op te schorten. Je moet dit wel per email uitleggen.