Een pakketreis is een samengestelde reis. Hierbij zijn meerdere onderdelen inbegrepen zoals vervoer, overnachtingen of excursies. Ingeval van een pakketreis heb je al deze onderdelen geboekt bij één aanbieder. Belangrijk om te vermelden is dat je trip minimaal 24 uur moet duren of één overnachtig dient te bevatten. Een dagtrip naar bijvoorbeeld London of Eurodisney wordt niet beschouwd als een pakketreis. 

In het geval van pakketreizen zijn deze vouchers vaak gedekt door het Stichting Garantiefonds Reisgelden. Mocht het bedrijf failliet gaan is je reissom nog steeds gedenkt en kun je hen benaderen voor terugbetalingen. In het geval van je losse vliegticket of hotelovernachting is dit doorgaans niet het geval. 

Omdat reisbureaus bang zijn dat als ze iedereen de vooruitbetaalde bedragen in één keer moeten terugbetalen, ze in de financiële problemen komen en zelfs failliet kunnen gaan. Vanuit diverse branches worden momenteel voucherregelingen opgesteld die erop gericht zijn om consumenten die recht hebben op geld terug een voucher of tegoedbon te bieden voor het bedrag van de aanbetaling of verplichting.

Belangrijk is dat deze de voorwaarden van de voucher redelijkerwijs zijn en je dient van te voren daar goed van op de hoogte gesteld te zijn. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checckie.nl. 

Uitgangspunt blijft dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de bedrijven niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan het betreffende bedrijf. 

Mochten alle klanten op hetzelfde moment geld terug vragen, dan is er kans dat het bedrijf failliet gaat. Vaak heeft het bedrijf niet genoeg geld in kas om iedereen in één keer terug te betalen. Gaat het bedrijf alsnog failliet? Dan is er kans dat je het geld niet terugkrijgt, mocht je voucher niet gedekt zijn door een garantiefonds.

In het geval van pakketreizen zijn de meeste organisaties aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. In het geval van een faillissement hoef jij je niet aan de curator te wenden, maar kun je het SGR verzoeken om terugbetaling. In het geval van losse (vlieg)tickets of hotelovernachtingen, kun je er van uitgaan dat deze niet gedekt zijn door een garantiefonds zoals de SGR.  

In de coronacrisis kan het redelijk en verstandig zijn ten opzichte van de betreffende organisatie om een voucher te accepteren. Desalniettemin moet de voorwaarden van de voucher redelijkerwijs zijn en dien je van te voren daar goed van op de hoogte gesteld te zijn. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checkkie.nl. 

Uitgangspunt blijft dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de bedrijven niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan de betreffende organisatie. 

De reisvouchers worden uitgegeven door de reisbureaus. De partij waar jij ten tijde je reis geboekt hebt hoort ook jouw voucher uit te geven. Belangrijk is dat als je de voucher accepteert hij voldoet an alle voorwaarden en dat je van te voren daar goed van op de hoogte bent gebracht door de betreffende reisorganisatie. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checckie.nl.  

Die zijn voor elke voucher anders. De meeste bedrijven hanteren hun eigen regels met betrekking tot bijvoorbeeld de geldigheidsduur en of je na het verstrijken daarvan alsnog je geld terug krijgt. Bij Checkkie.nl nemen we de voorwaarden zoals opgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als standaard. 

  • Uitgangspunt blijft dat consumenten bij annuleringen in principe recht hebben op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de reisorganisator niet opzij kan zetten;
  • De voucher moet een volwaardige vervanging zijn voor de geleverde dienst, bijvoorbeeld door levering van de dienst op een later tijdstip met een gelijk of goed vergelijkbare dienst;
  • De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden;
  • Restbedrag (bedrag van de voucher dat nog niet is besteed) moet achteraf actief en binnen een redelijke termijn door de ondernemer worden uitgekeerd. De consument moet daar niets voor hoeven te doen;
  • De voucher moet ook de eerder betaalde reserverings,- en administratiekosten e.d. vergoeden.
  • Consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, hoeven niet het restant van de som te betalen als het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen. De consument krijgt dan een voucher voor het bedrag van de aanbetaling die hij heeft gedaan.

Daarnaast vindt de ACM het belangrijk dat vouchers gedekt zijn door bijvoorbeeld een garantiefonds dit zou meer zekerheid geven dat het bedrijf dat de voucher heeft uitgegeven zijn verplichtingen ook nakomt. In het geval van pakketreizen zijn de meeste organisaties aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. In het geval van een faillisement hoef jij je niet aan de curator te wenden, maar kun je het SGR verzoeken om terugbetaling

Het uitgeven van vouchers is toegestaan, mits je daarmee instemt. Uitgangspunt blijft echter dat je bij een annulering recht hebt op terugbetaling en dan the accepteren van een voucher een gunste is dat jij een bedrijf verleent. Dat is een wettelijk recht dat niet opzij gezet kan worden. 

Je hebt drie keuzes. Ten eerste, de voucher accepteren en deze gebruiken voor een eventuele toekomstige reis. Twee, de voucher niet accepteren en je geld terugvragen. Drie, de voucher accepteren om je geld (reissom) op een later tijdstip terug te vragen. 

Met een losse vliegreis wordt een boeking van slechts een vliegticket bedoeld. Een pakketreis is een samengestelde reis. Hierbij zijn meerdere onderdelen inbegrepen zoals vervoer, overnachtingen of excursies. Ingeval van een pakketreis heb je al deze onderdelen geboekt bij één aanbieder. Belangrijk om te vermelden is dat je trip minimaal 24 uur moet duren of één overnachtig dient te bevatten. Een dagtrip naar bijvoorbeeld London of Eurodisney wordt niet beschouwd als een pakketreis. 

 

Dat hangt af van de situatie op jouw bestemming en jouw persoonlijke omstandigheden. 

Vooropgesteld moet worden dat je altijd het recht hebt om zelf je reis te annuleren. Ook zonder reden. Indien je zonder reden annuleert , kan het zijn dat je annuleringskosten moet betalen. Hoe later je annuleert, hoe hoger deze kosten.

Sommige organisaties hebben in hun voorwaarden opgenomen dat de annuleringskosten altijd 100% van de betaalde reissom zijn. Zo’n voorwaarde is onredelijk en niet rechtsgeldig in het geval van pakketreizen. Bij vliegtickets kan dit anders liggen.  

Annulering in het geval van pakketreizen

Indien je wel een (wettelijke) reden hebt om te annuleren, bijvoorbeeld omdat de situatie op de bestemming te gevaarlijk of onveilig  is. Of omdat alles dicht zit zoals hotels, restaurants etc. Dan heb je het recht om kosteloos te annuleren. Je krijgt dan de hele reissom terug of indien er slechts is aanbetaald,  de aanbetaling. Je moet dit wel kunnen onderbouwen met bijvoorbeeld een negatief reisadvies van het ministerie. Ook je persoonlijke omstandigheden spelen een rol, voor (fragiele) ouderen is het mogelijk eerder onveilig in een coronagebied dan voor fitte jongeren. Het gaat erom dat je kunt aantonen dat de buitengewone omstandigheden tijdens de reis of op de bestemming te onveilig zijn om te gaan.

Uiteraard geldt dit slechts voor reizen die geboekt zijn vóór de uitbraak van de coronacrisis. Als je  hebt geboekt tijdens de crisis voor een reis drie weken later, heb je zelf het risico genomen en kan je niet kosteloos annuleren.

Het kan ook zijn dat er geen negatief reisadvies is, maar op jouw  bestemming alles dicht zit. Misschien moet je 14 dagen in quarantaine of zijn de hotels gewijzigd en gaan excursies niet. De organisatie wil jouw reis wellicht gewoon laten doorgaan met dit soort grote veranderingen. Je hoeft dit echter niet te accepteren, ook in deze situatie heb je recht op je geld terug, en kun je kostenloos annuleren. 

Als je niet zelf wil annuleren en is er een grote kans is dat de reis niet door kan gaan omdat er bijvoorbeeld sprake is van een negatief reisadvies in de periode dat je zou reizen, of als er sprake is van een reisverbod, heb je het recht om de betaling van het restbedrag (na aanbetaling) op te schorten. Je moet dit wel per email uitleggen. 

De ANVR is de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Bedrijven, reisbureaus die hier bij aangesloten zitten voldoen aan een bepaalde standaard van kwaliteit en service, maar ook voor de consument biedt dit een aantal zekerheden. Zo krijgen mensen hun geld terug wanneer een organisatie die is aangesloten bij de ANVR failliet gaat. Ook zijn de meeste ANVR aangesloten bedrijven ook lid van de SGR. Dit is de Stichting Garantiefonds. Samen hebben zij de reisvouchers mede in het leven geroepen. Sinds 16 maart 2020 krijgen consumenten die een reis hebben geboekt met SGR Garantie een voucher wanneer hun reis niet is doorgegaan vanwege de coronacrisis.  Met deze voucher kan er op een later tijdstip opnieuw een reis worden geboekt voor dezelfde waarde. Ook is deze waarde gedekt door de SGR, mocht het reisbureau in tussentijd failliet gaan. 

Belangrijk om te vermelden is dat de dekking voornamelijk van toepassing is op pakketreizen en niet op losse vliegtickets of hotelovernachtingen. 

Indien het om een (pakket)reis via een reisbureau gaat en deze is ook aangesloten bij de SGR, dan krijg je vanuit dit fonds de waarde van jouw voucher uitbetaald bij een faillissement.

Mocht de reisorganisatie niet gedekt door bijvoorbeeld de SGR, dan wordt het erg lastig om het geld terug te krijgen mochten ze failliet gaan. Je dient je dan tot de Curator te wenden om je geld terug te krijgen en je komt dan vaak op een lange lijst van schuldeisers die waarschijnlijk niet allemaal voldaan kunnen worden. Mogelijk kan er via de creditcardmaatschappij nog geld terug gevraagd worden, indien de reis met creditcard is betaald.

In de basis is het makkelijker dat jouw reis voor jou geannuleerd wordt door de reisorganisatie. De bal ligt dan namelijk bij hen en zij dienen jou of een alternatief aan te bieden of het geld terug te geven. Dat laatste resulteert echter vaak in een voucher aangezien de maatschappijen ten tijde van de coronacrisis té krap bij kas zitten om iedereen het geld terug te geven.

Indien de reisorganisator de reis niet annuleert, maar je wilt zelf annuleren, dan kan dat in principe altijd. Wel kan het zijn dat er annuleringskosten in rekening worden gebracht. Dit hangt samen met het moment van annuleren ten opzichte van de vertrekdatum. Deze dienen wel redelijk te zijn en kunnen bijvoorbeeld niet de gehele reissom betreffen wanneer je 2 maanden van te voren de reis annuleert.

Wanneer de reis overduidelijk vanwege de coronacrisis geen doorgang kan vinden, dan zou je kosteloos mogen annuleren of omboeken. Bij annulering zou je het recht op geld terug moeten krijgen. Een concreet voorbeeld hiervan is dat een land de grenzen voor Nederlanders nog niet open heeft staan, maar dat er al wel vluchten worden uitgevoerd. Dan is het logisch dat je annuleert en zou je recht hebben op je geld terug. 

De kleurcode van een land geeft aan hoe veilig het is in het betreffende land. De Nederlandse overheid geeft deze updates en zijn van belang voor uw rechten, maar ook voor het wel of niet doorgaan van uw reis. Bij groen is een land veilig, bij geel zijn er bepaalde veiligheidsrisico's welke in acht dienen te worden genomen en bij oranje adviseert men alleen noodzakelijke reizen. Bij rood is er een algeheel verbod. Let wel, dit zijn adviezen, je bent zelf verantwoordelijk om hier een keus in te maken. Wel is de kans groot dat je bij code rood het land niet inkomt.

Bij code rood zal de reisorganisatie/luchtvaartmaatschappij de reis niet door laten gaan en kun je kosteloos omboeken of je geld terug vragen. Bij oranje en geel bestaat de kans dat deze doorgaat. Je dient hiervoor contact op te nemen met de reisorganisatie en te informeren naar de mogelijkheden.

Als je de reis niet meer wilt maken omdat de bestemming nog steeds rood/oranje/geel is, dan zou je dit moeten kunnen annuleren. De eerder overeengekomen overeenkomst met de reisorganisatie is namelijk dusdanig veranderd, dat je hier van zou moeten kunnen afzien.

Zoals aangegeven zijn de kleurcodes van de overheid een advies en zijn deze niet bindend. Wel hebben de actuele kleurcodes van een land invloed op jouw dekking van de reisverzekering. Het hangt af van de polis welke is afgesloten, maar in de meeste gevallen bent u in een ‘geel’ land nog wel gedekt, maar bij oranje/rood niet.

Indien het reisadvies verandert terwijl je in het betreffende land bent, dan blijft de dekking bestaan zoals die was bij vertrek tot het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt. Besluit je dan langer te blijven, dan veranderd de dekking ook mee naar de actuele kleurcode.

Voordat je een voucher accepteert dien je een aantal dingen te controleren. De belangrijkste is natuurlijk of de waarde van de voucher minimaal dezelfde hoogte/waarde heeft dan wat je hebt betaald. Ook de administratiekosten en dergelijke dienen te worden meegenomen in de voucher. Wanneer de voucher uiteindelijk wordt ingewisseld, mogen deze kosten niet nogmaals in rekening worden gebracht. Daarnaast dient de voucher een geldigheidsduur te hebben. Vaak is dit minimaal een jaar.  Als je alleen een aanbetaling hebt gedaan voor een reis, maar de organisatie kan de reis niet meer uitvoeren zoals deze geboekt is, dan zou je een voucher moeten krijgen voor het reeds aanbetaalde deel. Het restant hoeft niet te worden terugbetaald. Bovendien is een voucher ook een uitgestelde betalingsversplichting. Als je  om voor reden geen gebruik kan maken van de voucher dan moet de betreffende reisorganisatie de reissom jouw binnen redelijke termijn terug kunnen betalen. 

Als je alle voorwaarden uitgebreider uitgelegd wilt zien, dan kun je deze pagina bekijken

Doordat de vouchers vanwege de coronacrisis in het leven zijn geroepen, is er geen wetgeving omtrent deze vouchers. Er is dus geen wettelijke termijn wanneer je een voucher zou moeten ontvangen, of dat je er überhaupt een zou moeten ontvangen. Normaliter zou een maatschappij in staat moeten zijn om je een voucher te geven binnen 2 à 3 weken, misschien iets langer. Zeker aangezien zij er baat bij hebben dat je een voucher accepteert in plaats van dat jij je geld terug vraagt. 

Volgens Checkkie.nl zou dit een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch is het belangrijk dat je de voorwaarden van jouw voucher goed controleert hier op of dat je informeert bij het desbetreffende bedrijf. 

Je kunt hier aan het eind van de voucher termijn natuurlijk nogmaals op aandringen bij de maatschappij indien de terugbetaling nog niet heeft plaatsgevonden. Als dit nog steeds niets oplevert, kun je Checkkie.nl inschakelen om de terugbetaling voor je aan te vechten. 

Ja, ondanks dat er reeds een voucher is geaccepteerd, blijft het recht op terugbetaling bestaan. Vanwege de coronacrisis kan namelijk ook je eigen financiële situatie zijn veranderd, waardoor je toch liever nu je geld terug wilt in plaats van over een jaar. Daarbij hebben de meeste reizigers, zeker in de beginperiode van de corona uitbraak in Europa, ook niet de keus gehad om geld terug te krijgen. Zij werden verplicht tot een voucher.

Dat zou zeker moeten kunnen. Echter hebben veel bedrijven nog steeds baat bij dat je een voucher accepteert en of gebruikt voor een nieuwe reis. Je kunt een terugbetaling aanvragen via de maatschappij zelf of Checkkie.nl inschakelen om dit voor jou te regelen. Belangrijk om te vermelden is dat volgens de wetgeving bij pakketreizen je officieel binnen 14 dagen je geld terug zou moeten ontvangen, bij vliegtickets is deze termijn 7 dagen. 

Pakketreisvouchers die nog niet zijn uitbetaald door D-reizen worden gedekt door het Stichting Garantiefonds Reisgelden. Je kan op hun website een claim aanmaken voor het geld wat je nog zou krijgen van het D-Reizen.

Let op: heb je nog voucher van D-reizen voor een pakketreis van een andere organisator, bijvoorbeeld een TUI voucher of Corendon voucher, dan kan je rechtstreeks bij de organisator vragen om je geld.