Veelgestelde vragen over evenementvouchers

Door het coronavirus zijn veel evenementen afgelast. Grote evenementen zoals de formule 1 in Zandvoort, het EK voetbal en het Songfestival gaan niet door of worden verplaatst. Maar ook kleinere concerten, festivals en voorstellingen worden geannuleerd door de coronauitbraak. Veel organisaties verplaatsen hun evenement naar een andere datum en geven daarvoor een voucher uit of geven de mogelijkheid om je eerder aangeschafte ticket te gebruiken voor het verplaatste evenement. Ook kan het zijn dat je de waarde van je eerste ticket kunt gebruiken voor een ander evenement van de organisator. In alle deze gevallen spreken we van een evenementenvoucher. 

Uitgangspunt is dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de organisaties niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan de betreffende organisatie. 

Tijdens de coronacrisis zijn veel sportevenementen, festivals, concerten, etc. afgelast. Dat is erg vervelend voor jou, maar waarschijnlijk nog veel vervelender voor de getroffen organisaties. Zij hebben waarschijnlijk al voorbereidingen getroffen en halen vaak al hun inkomsten uit die ene of paar evenementen per jaar. Door een voucher te accepteren help je de kans te vergroten dat de organisatie blijft bestaan en dat jij alsnog volgend jaar naar je favoriete festival, voorstelling of concert kunt gaan. 

Dessalniettemin moet de voorwaarden van de voucher redelijk zijn en de organisator dient je vooraf duidelijk over de voorwaarden te informeren. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checkkie.nl. 

Als een evenement niet doorgaat door het coronavirus, kan het soms worden verplaatst naar een andere datum. Als je op de nieuwe datum kunt en wil gaan, dan krijg je alsnog het concert waar je in eerste instantie voor hebt betaald. En zo blijven de financiële verliezen van de organisatie beperkt. 

Heeft de betreffende datum niet jouw voorkeur of kun je simpelweg niet? Dan heb je recht op je geld terug te gaan. Je hoort dan binnen een redelijke termijn je geld terug te krijgen. De organisatie kan in geval van annulering door het corona waarschijnlijk een beroep doen op overmacht. Je hebt dan nog steeds het recht om je geld terug te krijgen. Je kunt dan alleen geen schadevergoeding eisen voor overige kosten, zoals een hotelovernachting die u al had geboekt.

De organisatie kan in geval van annulering door het corona misschien een beroep doen op overmacht. Dat betekent dat je nog steeds recht hebt op geld terug van je ticket, maar je kan geen schadevergoeding eisen voor andere kosten, zoals je hotelovernacting of het treinkaartje dat je al had geboekt. 

Als door het coronavirus een concert, festival of ander evenement niet doorgaat heb je ook recht op de betaalde servicekosten. De Autoriteit Consument en Markt heeft dat bevestigd. De organisator heeft geen juridische grond om de servicekosten niet terug te betalen als het evenement niet doorgaat. Ook als dit in de algemene voorwaarden van de organisator staat, moet hij de servicekosten toch terugbetalen.

 

Omdat de organisaties van de festivals, concerten, voorstellingen en andere venementen bang zijn dat als ze iedereen de tickets in één keer moeten terugbetalen, ze in de financiële problemen komen en zelfs failliet kunnen gaan. Veel organisaties verplaatsen hun evenement naar een andere datum en geven daarvoor een voucher uit of geven de mogelijkheid om je eerder aangeschafte ticket te gebruiken voor deze mogekelijkheid. 

Dessalniettemin moet de voorwaarden van de voucher redelijk zijn en de organisator dient je vooraf duidelijk over de voorwaarden te informeren. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checkkie.nl. 

Uitgangspunt blijft dat jij bij annuleringen in principe recht hebt op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de bedrijven niet opzij kunnen zetten en het accepteren van een voucher is een gunst dat jij verleent aan het betreffende bedrijf. 

Veel festivals, concerten, voorstellingen en andere partijen hebben hun ticketing uit handen gegeven aan een andere partij zoals Ticketmaster of Mojo. Zoek goed uit bij welke partij je uiteindelijk hebt geboekt, zij zijn verantwoordelijk voor de uitgifte van jouw voucher.

Belangrijk is dat als je de voucher accepteert hij voldoet an alle voorwaarden en dat je van te voren daar goed van op de hoogte gesteld te zijn. Je kan hier lezen aan welke voorwaarden je voucher hoort te voldoen in de ogen van Checckie.nl.  

Soms is een verplaatsing van het evenement niet mogelijk en wordt het evenement definitief afgelast. Vaak krijg je al tickethouder dan een voucher die je later kun inwisselen voor een ander concert, voorstelling, etc. Belangrijk is om te weten dat je te allen tijde recht hebt op je geld terug. Mocht je dan alsnog een voucher willen accepteren. Let dan op de volgende dingen. 

Voordat je een voucher accepteert dien je een aantal dingen te controleren. De belangrijkste is natuurlijk of de waarde van de voucher minimaal dezelfde hoogte/waarde heeft als je aangschafte ticket. Ook de administratiekosten en dergelijke dienen te worden meegenomen in de voucher. Wanneer de voucher uiteindelijk wordt ingewisseld, mogen deze kosten niet nogmaals in rekening worden gebracht. Daarnaast dient de voucher een geldigheidsduur te hebben. Vaak is dit minimaal een jaar.  Als je alleen een aanbetaling hebt gedaan voor voor je ticket, dan zou je een voucher moeten krijgen voor het reeds aanbetaalde deel. Het restant hoeft niet te worden terugbetaald, aangezien je dit nog niet gedaan hebt. 

Als je alle voorwaarden uitgebreider uitgelegd wilt zien, dan kun je deze pagina bekijken

 

In de basis is het makkelijker dat jouw ticket voor jou geannuleerd wordt organisatie. De bal ligt dan namelijk bij hen en zij dienen jou of een alternatief aan te bieden, een andere datum aan te bieden, of het geld terug te geven. Dat laatste resulteert echter vaak in een voucher aangezien de organisaties ten tijde van de coronacrisis té krap bij kas zitten om iedereen het geld terug te geven.

Indien de organisatie het evenement niet annuleert, maar je wilt zelf annuleren, dan kan dat in principe altijd. Wel kan het zijn dat er annuleringskosten in rekening worden gebracht. Wees je er bewust van dat bij veel evenemententickets dit 100% zal zijn. Hoe hoog de annlueringskosten zijn is na te lezen in de algemene voorwaarden/boekingsvoorwaarden.

Wanneer het evenement overduidelijk vanwege de coronacrisis geen doorgang kan vinden, dan zou je kosteloos mogen annuleren. Bij annulering zou je het recht op geld terug moeten krijgen.

Belangrijk is om te weten dat je te allen tijde recht hebt op je geld terug. Mocht je dan alsnog een voucher willen accepteren. Let dan op de volgende dingen. 

Voordat je een voucher accepteert dien je een aantal dingen te controleren. De belangrijkste is natuurlijk of de waarde van de voucher minimaal dezelfde hoogte/waarde heeft dan wat je hebt betaald. Ook de administratiekosten en dergelijke dienen te worden meegenomen in de voucher. Wanneer de voucher uiteindelijk wordt ingewisseld, mogen deze kosten niet nogmaals in rekening worden gebracht. Daarnaast dient de voucher een geldigheidsduur te hebben. Vaak is dit minimaal een jaar.  Als je alleen een aanbetaling hebt gedaan voor voor je ticket, dan zou je een voucher moeten krijgen voor het reeds aanbetaalde deel. Het restant hoeft niet te worden terugbetaald, aangezien je dit nog niet hebt voldaan. 

Als je alle voorwaarden uitgebreider uitgelegd wilt zien, dan kun je deze pagina bekijken

 

 

Doordat de vouchers vanwege de coronacrisis in het leven zijn geroepen, is er geen wetgeving omtrent deze vouchers. Er is dus geen wettelijke termijn wanneer je een voucher zou moeten ontvangen, of dat je er überhaupt een zou moeten ontvangen. Normaliter zou een organisatie in staat moeten zijn om je een voucher te geven binnen 2 à 3 weken, misschien iets langer. Zeker omdat zij er baat bij hebben dat je een voucher accepteert in plaats van dat jij je geld terug vraagt. 

Volgens Checkkie.nl zou dit een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch is het belangrijk dat je de voorwaarden van jouw voucher goed controleert hier op of dat je informeert bij het desbetreffende bedrijf. 

Je kunt hier aan het eind van de voucher termijn natuurlijk nogmaals op aandringen bij de organisatie indien de terugbetaling nog niet heeft plaatsgevonden. Als dit nog steeds niets oplevert, kun je Checkkie.nl inschakelen om de terugbetaling voor je te bewerkstelligen. 

Ja, ondanks dat er reeds een voucher is geaccepteerd, blijft het recht op terugbetaling bestaan. Vanwege de coronacrisis kan namelijk ook je eigen financiële situatie zijn veranderd, waardoor je toch liever nu je geld terug wilt in plaats van over een jaar. Daarbij hebben de meeste consumenten, zeker in de beginperiode van de corona uitbraak in Europa, ook niet de keus gehad om geld terug te krijgen. Zij werden verplicht toch een voucher.

Dat zou zeker moeten kunnen. Echter hebben veel organisaties nog steeds baat bij dat je een voucher accepteert en of gebruikt voor een nieuwe evenement. Je kunt een terugbetaling aanvragen via de bedrijf zelf of Checkkie.nl inschakelen om dit voor jou te regelen.