Sunweb corona - wat zijn je rechten

Sunweb kwam afgelopen week in het nieuws vanwege het coronabeleid dat zij voert. Vorige week gaf Mark Rutte het dringende advies om niet meer te reizen. Echter staan een aantal delen van Europa, waaronder de Canarische eilanden, nog op een positief reisadvies (reisadvies geel). Door het tegenstrijdige advies van de overheid kwamen de reisorganisaties in een spagaat. 

Sunweb heeft aangegeven alle reizen naar gebieden met ‘geel’ reisadvies door te laten gaan zoals geboekt. Het is voor klanten van Sunweb niet mogelijk om een voucher te ontvangen bij het annuleren van deze reizen. Coronavouchers worden door Sunweb alleen afgegeven wanneer er negatief reisadvies heerst voor de reisbestemming. 

Op deze pagina zullen we duidelijkheid proberen te geven wat de regels omtrent vouchers zijn en waar Sunweb zich aan moet houden in de coronaperiode. 

 

Mijn Sunweb reis is geannuleerd door corona, krijg ik van Sunweb geld terug? 

Indien de reis geboekt bij Sunweb is geannuleerd door het coronavirus heb je recht op geld terug. Veel reisorganisaties hebben na het uitbreken van het coronavirus vouchers aangeboden in plaats van een restitutie. Dit is een optie waar je mee akkoord kunt gaan. Volgens Europese wetgeving moet Sunweb geld terug aanbieden binnen 14 dagen als dat gewenst is. Dit geldt alleen als Sunweb de reis heeft geannuleerd. Heb je zelf de reis geannuleerd omdat je niet meer wilde reizen dan moet er worden gekeken naar de algemene voorwaarden van Sunweb. Er bestaat dan een kans dat Sunweb maar voor een deel het geld terug hoeft te storten. 

Heb ik behalve recht op een voucher of geld terug, ook nog recht op extra compensatie als mijn reis door Sunweb is geannuleerd?

Nee, indien Sunweb en eventueel de luchtvaartmaatschappij de reis meer dan 14 dagen voor vertrek annuleert, bestaat er geen recht op verdere compensatie van Sunweb voor eventuele kosten die je hebt gemaakt. Wordt een deel van de reis geannuleerd binnen 14 dagen voor vertrek, bijvoorbeeld de vlucht, dan moet Sunweb een alternatief aanbieden of moet Sunweb de reissom terugstorten. Eventueel kan je dan nog naar de luchtvaartmaatschappij stappen om compensatie te vragen. Afhankelijk van de vluchtafstand kan dit tot € 600,- zijn. Let op: dit geldt alleen als de reis binnen 14 dagen voor vertrek geannuleerd wordt en het reisadvies in die periode niet van positief naar negatief is veranderd. 

Ik heb al een voucher van Sunweb aangenomen, sta ik nog in mijn recht om mijn geld terug te krijgen van Sunweb?

Toen in maart het coronavirus uitbrak, leek de voucher voor veel consumenten een goede optie. In het achterhoofd hebbende dat zij hoogstwaarschijnlijk de voucher nog in 2020 zouden kunnen gebruiken om alsnog op vakantie te gaan. Nu helaas voor bijna heel Europa nog steeds negatief reisadvies geldt, zijn er meer consumenten die hun geld terug willen. Dit is nog steeds mogelijk, ook al heeft u een coronavoucher van Sunweb geaccepteerd. Indien je wilt, kun je Sunweb verzoeken een refund te doen binnen 14 dagen. Mocht Sunweb niet mee willen werken aan de refund van de voucher, dan kan je altijd hulp vragen bij uw rechtsbijstandverzekeraar of bij ons. 

Ik heb gekozen voor een voucher van Sunweb, aan welke regels dient deze te voldoen?

De Autoriteit Consument & Markt heeft uitgangspunten opgesteld waar een voucher aan moet voldoen. Een voucher moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben. Te denken valt aan 12 maanden.
  • De waarde van de voucher moet gelijk zijn aan wat je hebt betaald: inclusief administratiekosten en dergelijke. 

Ik heb een aanbetaling voor mijn Sunweb reis gedaan, hoe zit het dan met de voucher?

Indien je een aanbetaling heeft gedaan voor een reis die door Sunweb is geannuleerd, heb je recht op een voucher met een waarde voor het bedrag die is voldaan.  Indien de reis is geannuleerd, hoef je de resterende betaling uiteraard niet meer te voldoen. Ook kan je het geld van de aanbetaling terug vragen aan Sunweb, zij moeten dit binnen 14 dagen voldoen. 

Is het nog mogelijk om mijn geld terug te krijgen als ik al een nieuwe reis heb geboekt met mijn voucher? 

Nee, indien je een nieuwe reis hebt geboekt met je voucher, hoeft Sunweb je geen geld meer terug te geven. Er bestaat een nieuwe overeenkomst tussen jou en Sunweb. Indien de nieuwe reis geannuleerd wordt, bestaat er een mogelijkheid tot teruggave van de reissom. Indien de opnieuw geboekte reis goedkoper is dan eerste reis, is het wel mogelijk om het prijsverschil terug te vragen. Sunweb moet dan binnen 14 dagen het geld terug storten. 

Ik heb mijn geld terug gevraagd voor mijn door corona geannuleerde reis bij Sunweb, maar dit verzoek hebben ze afgewezen. Wat nu?

Helaas gebeurt het dat verzoeken af en toe worden afgewezen. Als je alsnog je geld retour wil hebben, kan je verdere stappen ondernemen. Indien je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan er een claim worden gemeld bij hen. Als je niet beschikt over een verzekering kunnen wij je bijstaan

Hoeveel kost het om een claim in te dienen bij Checkkie?

Als je een claim in wil indienen door een corona geannuleerde reis van Sunweb, kan dat bij Checkkie op basis van no cure, no pay. Dit houdt in dat wanneer wij succes boeken, ofwel je betaalde reissom voor je terugkrijgen, wij 20% van de som inhouden. Boeken wij geen succes? Dan ben je niets aan ons kwijt.

 

Als Sunweb failliet gaat, kan ik dan nog mijn geld terugkrijgen? 

Als Sunweb failliet gaat worden alle Sunweb coronavouchers gedekt door het SGR. Het SGR is een garantiefonds welke ervoor zal zorgen dat de consument haar geld terug krijgt op het moment dat een reisorganisatie die is aangesloten bij het SGR failliet gaat. Sunweb is aangesloten bij het SGR en daardoor zal je alsnog het volledig betaalde bedrag terug ontvangen. 

Leg hieronder je vraag of situatie aan ons voor. Wij zullen hier zo goed mogelijk antwoord op proberen te geven.


Bovenstaande contactgegevens mogen worden gebruikt voor verdere correspondentie.

Ik geef Checkkie toestemming mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op Checkkie.