Reisadvies code oranje en mijn reisverzekering, wat nu?
Nu van steeds meer landen of regio’s het reisadvies van geel naar oranje verandert, komen er bij de Checkkie veel vragen binnen over reizen in coronatijd. De belangrijkste vragen over quarantaine, medische kosten, terugreizen, annuleringsverzekeringen hebben wij in deze blog op een rij gezet.
Wat betekent code oranje?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert kleurcodes om aan te geven hoe veilig bepaalde landen of specifieke gebieden zijn om doorheen te reizen. Is het land groen gemarkeerd dan betekent dat ‘geen bijzondere veiligheidsriciso’s’. Op het moment van schrijven is geen enkel land groen, maar alles geel, oranje of rood. Geel staat voor ‘Let op, veiligheidsrisico's’, maar heeft voor de rest geen effect op jouw vakantieplannen. Je bent vrij om er op vakantie te gaan en geel is ook geen reden om te annuleren. Mocht het gebied van geel naar oranje veranderen, dan wordt het kritisch. Een oranje reisadvies betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen daar niet onder. Wat nu?
Ik ben nog niet afgereisd en het mijn vakantie bestemming verandert van code geel naar oranje. Wat betekent dit en wat dekt mij verzekering?
Wie nog niet is afgereisd, krijgt het advies om niet gaan, want een vakantiereis valt niet in de categorie noodzakelijk. In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Behalve dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies kan afgeven, kan een land ook zelf een inreisverbod instellen of een quarantaine plicht opleggen aan personen die het land binnenkomen.
Besluit je toch om te gaan? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s en is het de vraag of je reisverzekering nog dekking biedt. Checkkie maakte een ronde langs de reisverzekeraars om te kijken wat het beleid hier is.
Heb je een pakketreis geboekt via een touroperator zoals bijvoorbeeld TUI of Corendon dan zal je reis met grote zekerheid worden geannuleerd. Je zal waarschijnlijk een voucher ontvangen voor het geboekte bedrag. Belangrijk om te checken is of je voucher voldoet aan de voorwaarden zoals opgesteld door Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Heb je zelf een vliegticket geboekt bij een vliegtuigmaatschappij dan is de situatie anders. Veel vluchten worden nog steeds uitgevoerd en de maatschappij houdt zich daarbij aan hun afspraak. Als je zelf annuleert, betaal je annuleringskosten wat vaak het gehele bedrag is dat jij voor je vliegticket hebt betaald.
Tijdens mijn vakantie verander het reisadvies van geel naar oranje.
Wat betekent dit en wat dekt mijn reisverzekering?
Als het reisadvies oranje wordt bij verblijf in een land of regio, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om na te gaan of terugkeer mogelijk is. De Nederlandse overheid repatrieer geen burgers als hun bestemming opeens zwaar wordt getroffen door het coronavirus. Het hangt er vanaf hoe je je vakantie hebt geregeld of je wordt geholpen bij je terugvlucht.
In het geval van een pakketreis is de touroperator is verplicht je te helpen als je in moeilijkheden zit. Aanbieders van pakketreizen geven op hun sites aan dat zij voor een terugvlucht naar Nederland zullen zorgen als een land van geel naar oranje gaat. De snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van de situatie. Als je te horen krijgt dat je de reis niet kan afmaken, dan heb je recht op een prijsverlaging. In dat geval neem je zo snel mogelijk contact op met je touroperator.
Een ander geval is dat als je door het coronavirus in quarantaine moet en dus langer op je bestemming moet blijven. In het geval van een pakketreis, vergoedt de touroperator op basis van de Wet op de Reisovereenkomst geen kosten ná de oorspronkelijke terugreisdatum. In dit geval ben je waarschijnlijk zelf verantwoordelijk voor de kosten van je terugreis en alle bijkomende kosten.
Heb je zelf je vakantie geregeld? Dat betekent dat je er alleen voor staat als je zelf je reis hebt gepland. De kosten voor je nieuwe terugreis zal je zelf moeten betalen. Ook je reisverzekering zal je er waarschijnlijk niet helpen bij je terugreis, aangezien in de meeste voorwaarden nu staat beschreven dat het Coronavirus nu geen onvoorziene gebeurtenis meer is.
Wie ondanks de risico’s besluit te blijven na een negatief reisadvies, kan sowieso geen aanspraak meer maken op andere posten uit de reisverzekering zoals mogelijke medische kosten. Je draait ook zelf op voor de kosten van je door corona ‘uitgestelde’ terugreis als je bijvoorbeeld in quarantaine moet op je vakantiebestemming.
Verder is het belangrijk om goed de ontwikkelingen ter plekke in de gaten te houden. Veel landen nemen maatregelen waardoor je niet zomaar kunt vertrekken. Zoals een plicht om documenten in te vullen bij het verlaten van het land of het sluiten van grenzen. De maatregelen per land verschillen. De actuele informatie is te vinden op de site van Nederland Wereldwijd.
Wat als ik ziek word op reis in een gebied met geel of oranje reisadvies? Wat dekt de reisverzekering?
Wordt je ziek in een land met een geel reisadvies? In dat geval betaalt je zorgverzekeraar de medische kosten die je in Nederland ook kwijt zou zijn. Word je in het buitenland ziek, dan bel je meteen je verzekeraar. Deze zal je gepast medisch advies geven. Wanneer de kosten in het buitenland hoger uitvallen dan in eigen land, moet je zelf het verschil betalen. Ook Als je langer moet blijven door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, vergoeden veel verzekeraars extra kosten voor eten, verblijf en telefoongebruik tot een bepaald bedrag.
Ben je afgereisd naar een gebied met code oranje en wordt je daar ziek? Dan zal je reisverzekering niks vergoeden. Ben je ziek geworden en is in dezelfde tijd je bestemming van code geel naar oranje gegaan, dan zal je reisverzekering dit per situatie gaan bekijken waar jij nog recht op hebt.
Coronaverzekeringen in opkomst
Emirates en Virgin Atlantic zijn als luchtvaartmaatschappijenklanten de eerste bedrijven die jou een gratis ‘coronavirusverzekering’ aanbiedt. Dat betekent dat deze bedrijven de medische kosten en quartantainekosten vergoeden mocht jij geveld worden door het Coronavirus tijdens je reis. Volgt de (Nederlandse) reisbranche of blijft het risico bij jou als passagier liggen?