Voucherfonds goedgekeud door de Europese Commissie

Het langverwachte voucherfonds is goedgekeurd door de Europese Commissie (EC). Reisorganisaties kunnen nu tot maximaal 50 miljoen euro lenen om de vouchers aan de consumenten terug te betalen. Het gehele fonds bestaat uit 400 miljoen euro. 

De goedkeuring van de EC duurde langer dan verwacht, mede vanwege een anonieme klacht. Het fonds moest worden gekeurd door de Commissie omdat het een vorm van staatssteun is. De reisorganisaties lenen namelijk het geld (deels) bij de overheid. 

Van de totale voucherwaarde kan een organisatie 80% lenen bij het fonds, de overige 20% moet zelf worden bijgelegd. Daarnaast kunnen ze pas over het geld beschikken als de consument is uitbetaald. Met het bewijs hiervan wordt 80 procent uitgekeerd aan door het fonds aan de organisaties.

Omdat de goedkeuring in Europa langer duurde dan verwacht, verlengde de SGR de garantietermijn met een twee maanden. 

TUI Nederland en Sunweb betaalden de vouchers al vanaf de vervaldatum uit. Corendon, welke eerder aangaf de vouchers niet terug te kunnen betalen, heeft nu ook aangegeven de klanten uit te betalen waarvan al de vouchers zijn vervallen.