Het kabinet lanceert ‘voucherbank’ voor gedupeerden
Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben een voucher ontvangen doordat hun reis vanwege het coronavirus werd geannuleerd. De totale waarde van al deze vouchers wordt geschat op 3 tot 7 miljard euro. Omdat er geen centraal systeem is weet niemand precies voor hoeveel geld de aan vouchers zijn uitgegeven.
De reisbranche kent echter nog steeds zware tijden door de aanhoudende reisrestricties. Het terugbetalen van de vouchers is dan ook daadwerkelijk een probleem voor een groot deel van de reisorganisaties.
Het is nog niet officieel, maar naar alle waarschijnlijkheid lanceert het kabinet deze week de voucherbank van ter grootte van 400 miljoen euro. Dit moet de reisorganisaties helpen de terugbetalingen te voldoen én een golf aan faillissementen voorkomen. De totale waarde van de uitgegeven vouchers is echter vele malen hoger, echter zal dit geen probleem vormen volgens de SGR. Veel mensen hebben hun reis reeds omgeboekt naar 2021 en wensen geen terugbetaling.
Het is nog niet bekend onder welke voorwaarden de reisorganisaties kunnen lenen bij de voucherbank en wanneer de consumenten het geld kunnen verwachten. Wel is duidelijk dat reisorganisaties niet meer dan 50 miljoen per organisatie kunnen lenen bij het nieuwe orgaan.
De consumenten die een voucher bezitten ook recht op de terugbetaling van de betaalde reissom, niet op de vakantie die zij hebben geboekt. Het kan namelijk zijn dat dezelfde reis komend jaar duurder uit valt of goedkoper uitvalt.
De regeling geldt alleen voor pakketreizen welke ook onder het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vallen, niet voor losse vliegtickets. Consumenten met een vliegticketvoucher lopen nog steeds een risico. Er is namelijk geen garantiefonds voor de luchtvaartmaatschappijen.
Als je vragen hebt over je voucher, kan je ons contacteren via het contactformulier.