Volgens ANVR boekt meerendeel van de reizigers dit jaar nog met de reisvoucher

Woensdag 15 juli 2020


Uit onderzoek van de reisbranchorganisatie ANVR in samenwerking met de GFK blijkt dat bijna twee derde van de vakantiegangers die een ANVR-Reisvoucher heeft ontvangen voor een geannuleerde reis door de COVID-19 crisis deze dit jaar nog willen inzetten. 

Ten tijde van het uitbreken van de COVID-19 werden werden in samenwerking met het garantiefonds (SGR) de ANVR-voucher uitgegeven met garantiedekking. Het garantiefonds biedt een vergoeding als een reisorganisatie failliet gaat. Bijna de helft van de vakantiegangers (47%) die een ANVR-Reisvoucher mét SGR-dekking hebben ontvangen, willen die voucher nog dit jaar gebruiken om een buitenlandse reis te boeken; zo'n 11% gaat de voucher inzetten voor een vakantie in eigen land en een kwart geeft aan te wachten totdat zij de voucher kunnen inwisselen voor geld. 

Volgens de Consumentenbond is het nadeel van zo'n ANVR voucher is de beperkte geldigheid van één jaar om garantiedekking via SGR te hebben. Dit houdt in dat je vóór de einddatum van de voucher een nieuwe reis moet boeken. Je hoeft dus niet binnen dat jaar te reizen. Een ander nadeel is dat je de waarde van de voucher alleen kunt inwisselen bij dezelfde reisorganisatie (die de voucher heeft uitgegeven). Bij het boeken van een nieuwe reis zie je elders misschien een betere reisaanbieding. Ook is de voucher niet overdraagbaar. Wil of kun je de reis zelf niet meer maken, dan kun je de voucher dus niet aan iemand anders geven. Je kunt wel je geld terugvragen naderhand.