Inconsistentie reisadvies overheid zorgt voor onduidelijkheid

Vorige week gaf Mark Rutte een dringend negatief reisadvies voor reizen niet noodzakelijk zijn. Dit advies geldt tot en met halverwege januari 2021. Hierdoor ontstaat onduidelijkheid omdat bijvoorbeeld de Canarische Eilanden recent nog geel reisadvies hebben gekregen. Dit is een positief reisadvies met waakzaamheid. 

Door de verschillende adviezen is er onduidelijkheid bij de burger en reisorganisaties. Reisorganisaties annuleren doorgaans reizen naar gebieden waar negatief (oranje en rood) reisadvies wordt gegeven. Reizen naar ‘gele’ gebieden gaan doorgaans gewoon door. Als reizigers nu het dringende advies van Rutte willen volgen worden zij gedwongen hun vakantie te annuleren, terwijl de reisorganisatie niet bereid is om het geld terug te storten of een voucher uit te geven. 

Vouchers

Sunweb heeft aangegeven alleen vouchers uit te geven voor gebieden met negatief reisadvies. Wel komen ze klanten tegemoet door hen kosteloos om te laten boeken. Sunweb is niet de enige reisorganisatie die zo handelt. TUI blijft ook reizen uitvoeren naar gebieden met ‘geel’ reisadvies. 

Corendon

Corendon is de uitzondering op de regel en heeft alle reizen naar de Canarische Eilanden geschrapt. Zij zien een toename in reizen naar Curaçao en Bonaire. Omdat dit ‘provincies’ van Nederland zijn, geldt het dringende advies van Rutte voor deze bestemmingen niet. 

Consumentenbond

De Consumentenbond roept de overheid duidelijkheid te scheppen en de gebieden die nu nog geel zijn ook op oranje te zetten. Volgens de bond is dan deze ‘bizarre’ situatie opgelost.Leg hieronder je vraag of situatie aan ons voor. Wij zullen hier zo goed mogelijk antwoord op proberen te geven.


Bovenstaande contactgegevens mogen worden gebruikt voor verdere correspondentie.

Ik geef Checkkie toestemming mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op Checkkie.