Cruisereizen - wat zijn je rechten?
Het coronavirus heeft uiteraard ook en grote impact op de cruisebranche, aangezien er vaak meerdere landen of werelddelen worden aangedaan. Zeker in het begin van de coronapiek dit jaar waren er meerdere cruiseschepen welke weken op zee moesten verblijven omdat zij niet welkom waren in de havens. Zo zou het virus via de passagiers ook in dat land binnen komen.
Inmiddels zijn de meeste van deze cruiseschepen weer aan vaste wal (voor zover bekend). Echter zijn vele geplande cruises natuurlijk niet vertrokken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat zijn precies de rechten van deze passagiers?
Europese regelgeving
Net als met het vliegverkeer, zijn de rechten van passagiers welke over zee of de binnenwateren reizen beschermd in de Verordening 1177/2010. In de basis hebben passagiers de volgende rechten, mits de reis aan de onderstaande voorwaarden voldoet:
- De vertrekplaats ligt in Europese Unie. Hiermee wordt de opstapplaats van de cruise bedoeld, niet de plek waar het vliegtuig wordt gepakt.
- De vertrekplaats is buiten de Europese Unie, maar de passagiers eindigen de cruise in de Europese Unie en de cruise wordt uitgevoerd door een rederij welke gevestigd is in de Europese Unie.
Indien de cruise vertraging oploopt, delen van de reis worden gemist of geannuleerd kunnen passagiers in sommige gevallen ook recht hebben op een vergoeding van 25-50% van de aanschafprijs ter compensatie. Echter is hier ten tijde van het coronavirus geen sprake van, aangezien er sprake is van buitengewone omstandigheden. Hier wordt het o.a. het volgende onder verstaan; terreurdreiging en/of aanslagen, oorlog, natuurrampen zoals aardbevingen en branden, slecht weer, zoek- en of reddingsoperaties op zee en of een pandemie. Een van de voorwaarden is derhalve dat de rederij met alle nodige voorzorgsmaatregelen de buitengewone omstandigheid niet had kunnen voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat de rederijen in deze de corona pandemie niet had kunnen voorkomen en er dus geen recht op vergoedingen is voor betrokken passagiers.
Voucher of geld terug?
Indien de cruise voor vertrek of tijdens de reis deels wordt geannuleerd dienen de passagiers twee keuzes te krijgen:
- Vervangend vervoer langs een andere route naar de eindbestemming onder vergelijkbare condities zonder extra kosten.
- Terugbetaling van de door de passagiers betaalde prijs voor de gehele reis of dat deel van de niet genoten reis. Ook de eventuele kosten voor de reis naar het initiële vertrekpunt komen voor rekening van de rederij indien de passagiers halverwege te maken krijgen met annulering van de reis.
Voor reeds geplande cruise reizen is het helaas het meest waarschijnlijke dat deze voorlopig niet zullen vertrekken, daar de schepen in vele landen niet mogen aanmeren van de lokale autoriteiten.
Met instemming van de passagier kan de volledige vergoeding van het vervoerbewijs ook gebeuren in de vorm van waardebonnen/vouchers en/of andere diensten voor een gelijkwaardig bedrag als de prijs waarvoor het vervoerbewijs was gekocht, mits de voorwaarden flexibel zijn, met name wat de geldigheidsduur en de bestemming betreft.
Indien je op een later moment toch alsnog de cruise wenst te maken adviseren we om een waardebon / voucher te accepteren mits deze aan de juiste voorwaarden voldoet.
Hiermee help je de rederij enorm en is de kans ook vele malen groter dat dezelfde reis in de toekomst alsnog gemaakt kan worden.
Naast de Verordening voor reizen over zee kan er eventueel ook een beroep worden gedaan op de pakketreizenrichtlijn. Deze werkt in de basis hetzelfde en heeft alleen betrekking op reizen met vertrek vanuit de EU, of wanneer er naar de EU gereisd met een Europese maatschappij. Bij een pakketreis dienen er meerdere onderdelen binnen één boeking gecombineerd te worden. Hierbij moet gedacht worden aan een vlucht en hotel, of vluchten met cruise arrangement.