Corendon coronavouchers - waar heb je recht op?

Het coronavirus heeft ook grote impact op Corendon.  Op 23 maart moest Corendon alle reizen annuleren tot en met 1 juni vanwege de pandemie. Op dat moment schrapte de reisorganisatie meer dan 80.000 reizen. Hoogstwaarschijnlijk is dat nog veel verder opgelopen. Alle gedupeerde klanten krijgen geen geld terug, maar een voucher. 

Normaal gesproken krijgen onze klanten het geld terug. Maar het is een uitzonderlijke situatie waardoor Corendon zich op het standpunt heeft gesteld dat het gerechtvaardigd is hiervan af te wijken, aldus topman Steven van der Heijden in een interview met RTLnieuws op 23 maart 2020. 

Corendon wordt geraakt hard geraakt door corona. Sunweb zou dit jaar Corendon overnemen maar dit lijkt nu af te ketsen. 

In elk geval proberen wij hieronder zo goed mogelijk te omschrijven waar je recht op hebt als consument in het geval Corendon je een voucher heeft aangeboden. 

U heeft een Corendon corona voucher ontvangen, wat zijn je rechten?

Door de vele annuleringen heeft corendon besloten coronavouchers uit te geven. Met de voucher behoud je het recht om op een later moment voor hetzelfde bedrag een nieuwe vakantie te boeken. Zo stelt Corendon zich zeker van de omzet omdat je met de voucher niet bij een andere reisorganisatie kan boeken. 

De coronavouchers zijn een jaar na uitgifte geldig. U hoeft voor die tijd te hebben gereisd. De vertrekdatum van de reis dient uiterlijk op 31 oktober 2021 te zijn. 

Desallniettemin heb je recht op geld terug van Corendon indien je liever niet meer (met hen) reist. De terugbetaling hoort plaats te vinden binnen 14 dagen na annulering. Nu er veel druk op de klantenservices van de reisorganisaties ligt kan het termijn is langer duren. Een redelijk termijn waarin een terugbetaal verzoek moet worden voldaan kan bijvoorbeeld 21 dagen zijn. 

Als Corendon door corona failliet gaat, ben ik dan mijn geld kwijt? 

Het antwoord hierop is ja en nee. Corendon bestaat namelijk uit meerdere organisaties. Zo heeft Corendon een luchtvaartmaatschappij maar ook een touroperator. Indien je alleen een vliegticket hebt gekocht bij Corendon Airlines dan ben je je geld kwijt bij faillissement. Vliegtickets van luchtvaartmaatschappijen vallen niet onder een garantiefonds. Bij een faillissement van Corendon Airlines zou je je kunnen aanmelden bij de curator. Uit ervaring weten wij dat er dan vaak niets overblijft voor de consument. 

Heb je bij Corendon een pakketreis geboekt, bijvoorbeeld vliegticket + hotel dan heb je meer kans op het ontvangen van het gehele bedrag bij faillissement. De touroperator Corendon is namelijk aangesloten bij het SGR. Het SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Bij faillissement van Corendon door corona zal het SGR ervoor zorgen dat jij als consument je geld terugkrijgt. 

Kan Corendon ook gebruik maken van de voucherbank voor de Corendon coronavouchers? 

De voucherbank is een initiatief van de ANVR en de SGR om de reisbranche een extra mogelijkheid te geven om de coronavouchers terug te betalen. De reisorganisatie zou dan geld kunnen lenen bij de voucherbank om de vouchers terug te betalen. 

Helaas voor Corendon bestaat de voucherbank nog niet. Er is op het moment van schrijven wel door een tweede kamerlid een verzoek ingediend bij het kabinet om deze op te zetten. Als de voucherbank wordt opgericht kan Corendon voor haar coronavouchers zich melden bij de bank. De reisorganisatie is namelijk aangesloten bij de ANVR en de SGR. 

 

Voordat er corona was heb ik een aanbetaling gedaan bij Corendon, waar heb ik recht op? 

Ook als je een aanbetaling hebt gedaan hebt recht op een terugbetaling of een voucher van Corendon, ook in de corona periode. Het is ook mogelijk om je aanbetaling te gebruiken voor het boeken van nieuwe reis. Hiervoor kan dan de verkregen voucher worden gebruikt. 

Als je toch geld terug wil van Corendon kan je dat aanvragen. Een terugbetalingstermijn van 14 tot 21 dagen is redelijk in deze periode. Wettelijk gezien moet de restitutie binnen 14 dagen op uw rekening staan. 

 

Corendon heeft mijn claim afgewezen vanwege corona, wat kan ik doen? 

Het kan zijn dat Corendon je claim afwijst vanwege corona, zij vinden dit momenteel gerechtvaardigd. Europese wetgeving vertelt ons dat ook in deze periode een claim voor terugbetaling gehonoreerd moet worden. 

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt kan je hen vragen voor bijstand. Indien je geen rechtsbijstandsverzekering hebt kan Checkkie je bijstaan. 

Het is mogelijk om op de Checkkie.nl een voorbeeldbrief te downloaden. Mocht dit niet baten kan Checkkie je helpen met claimen van de restitutie. 

Wat kost het als Checkkie.nl mij helpt met mijn Corendon claim? 

Onze service is op basis van no cure, no pay en we houden 20% in bij succes. Dit is ongeacht hoe ver  wij moeten gaan, ook als wij een rechtszaak moeten starten financieren wij dat en is dit voor ons risico.