Is jouw voucher Checkkieproof?

Voor bedrijven kan een voucher een goede oplossing zijn om overeind te blijven in deze tijden. Toch is het belangrijk om te weten dat een voucher geen wettelijk recht is en dat je in principe altijd recht hebt op je geld terug. Bedrijven bepalen zelf de voorwaarden van hun vouchers, maar deze dienen wel redelijk te zijn. Om hier duidelijkheid in te brengen heeft Checkkie het Checkkieproof keurmerk in leven geroepen. Voldoet jouw voucher aan de voorwaarden?

 

Checkkie.nl Approved Voucher

 

Approved Voucher Goud en Zilver

De voucher moet een volwaardige vervanging zijn voor de consument, bijvoorbeeld door levering van het product of dienst op een later tijdstip met een gelijk of goed vergelijkbaar product of dienst;Bij het opstellen van het Checkkieproof keurmerk worden de eisen zoals opgesteld door de Autoriteit Consument en Markt als standaard genomen. 

  • De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden;
  • Restbedrag (bedrag van de voucher dat nog niet is besteed) moet achteraf actief en binnen een redelijke termijn door de ondernemer worden uitgekeerd. De consument moet daar niets voor hoeven te doen;
  • De voucher moet ook de eerder betaalde reserverings-, en administratiekosten e.d. vergoeden.
  • Consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, hoeven niet het restant van de som te betalen als het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen. De consument krijgt dan een voucher voor het bedrag van de aanbetaling die hij heeft gedaan.

Uitgangspunt blijft dat consumenten bij annuleringen in principe recht hebben op terugbetaling. Dat is een wettelijk recht dat de bedrijven niet opzij kunnen zetten. Gaat een bedrijf failliet? Dan is het nog maar de vraag of je je geld terugkrijgt. Daarom vindt Checkkie.nl het belangrijk dat vouchers gedekt zijn door een garantiefonds. Dit zou betekenen dat het bedrijf dat de voucher heeft uitgegeven in een geval van een faillissement nog steeds zijn verplichtingen nakomt en jij geld terug krijgt van je voucher. 

Voldoet jouw voucher aan de voorwaarden zoals boven beschreven en valt jouw voucher onder het garantiefonds? Dan krijgt het desbetreffende bedrijf het Checkkieproof keurmerk goud. Voldoet jouw voucher aan alle voorwaarden, maar is het niet gedekt door een garantiefonds, dan krijgt het desbetreffende bedrijf het Checkkieproof keurmerk zilver.

Kom je er zelf niet achter of je keurmerk Checkkieproof is? Dan kun je hier een lijst vinden met bedrijven die reeds het Checkkieproof keurmerk hebben ontvangen. Twijfel je nog steeds? Vul dan het contactformulier hieronder in. Meld dan je voucher bij ons aan en wij controleren het voor je. 

 Leg hieronder je vraag of situatie aan ons voor. Wij zullen hier zo goed mogelijk antwoord op proberen te geven.


Bovenstaande contactgegevens mogen worden gebruikt voor verdere correspondentie.

Ik geef Checkkie toestemming mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op Checkkie.