Code oranje maar de luchtvaartmaatschappij vliegt. Wat zijn je rechten?
Momenteel gebeurt het veel: landen krijgen een negatief reisadvies in de periode voor jouw reis. Dat betekent dat de overheid het afraadt om naar de bestemming af te reizen. Naast het advies van de overheid zijn er ook consequenties als je wel afreist. Zo kan het zijn dat je reisverzekering geen dekking meer geeft als je wel afreist terwijl het advies al negatief is, of je moet in quarantaine bij terugkomst.
Kan je je vlucht annuleren?
Helaas is het niet mogelijk om je vlucht kosteloos te annuleren als het reisadvies verandert en de luchtvaartmaatschappij de reis alsnog uitvoert. Dit geldt op het moment dat je los een vliegticket hebt geboekt. De luchtvaartmaatschappij voert namelijk de overeenkomst uit zoals overeengekomen: zij brengen jou van A naar B.
Moet ik zelf de reis annuleren?
Nee, ons advies is om niet zelf de reis te annuleren. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het namelijk zo ingeregeld dat als je zelf annuleert je het gehele aankoopbedrag kwijt bent aan annuleringskosten. Het beste is dus om af te wachten in de hoop dat de luchtvaartmaatschappij alsnog de reis annuleert. In dat geval heb je namelijk recht op geld terug.
Ben ik het gehele bedrag kwijt als de luchtvaartmaatschappij niet annuleert?
Als de luchtvaartmaatschappij uiteindelijk niet geannuleerd heeft, en jij hebt de reis ook niet geannuleerd, dan kan er nog een klein bedrag worden teruggevraagd. Per vliegticket betaal je namelijk belastingen. Het gaat hier om bijvoorbeeld landingsrechten, of kosten die de lokale overheid in rekening brengt om bijvoorbeeld de douane te financieren. Deze belastingen hoeven de luchtvaartmaatschappijen alleen af te dragen als zij daadwerkelijk jou als reiziger vervoeren. Indien jij dus niet mee vliegt omdat er een negatief reisadvies geldt kunnen de belastingen teruggevraagd worden aan de luchtvaartmaatschappij. De belastingen zijn in principe onverschuldigd betaald aan de luchtvaartmaatschappij.
Advies: Terugvorderen belastingen
Ons advies is om de belastingen rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij op te vragen. Zij zijn hiermee bekend en weten dat zij de kosten moeten vergoeden indien je niet hebt gevlogen. Mocht de luchtvaartmaatschappij niet meewerken, dan raden we je aan om eventueel je rechtsbijstandsverzekeraar in te schakelen. Zij zullen je helpen met het terugvorderen van deze gelden.
Heb je nog geen rechtsbijstandsverzekering? Kijk dan op das.nl om de mogelijkheden te bekijken.