Avondklokboetes zijn onwettig

- UPDATE 17 februari 2021: De avondklok blijft voorlopig tot vrijdag, 19 februari 2021. -

 

16 februari 2021

Volgens de rechtbank Den Haag moet de avondklok per direct worden opgeheven

De avondklok geldt in Nederland sinds zaterdag 23 januari jl.. Nu, op 16 februari heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat de avondklok moet per direct worden opgeheven.

 

Avondklok gebaseerd op de verkeerde procedure

De avondklok betekende tot voor kort dat mensen in Nederland tussen 9 uur ‘s avonds en 4:30 uur ‘s ochtends moeten thuis blijven. Alleen met een geldige reden mochten mensen op straat zijn. Zoals bijvoorbeeld werkverplichtingen, medische noodgevallen of gewoon om de hond uit te laten. Maar nu heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld dat de avondklok moet worden opgeheven.

Volgens de rechtbank is de maatregel gebaseerd op de verkeerde procedure en daardoor onwettig. De wet waarop de avondklokmaatregel is gebaseerd vereist namelijk een noodsituatie en superspoed en daarvan was geen sprake meer omdat er al maanden over een avondklok werd gesproken, aldus de rechtbank Den Haag

Avondklokboete geld terug

De boete voor het overtreden van de avondklok was 95 euro. Alleen al vorige week zijn er meer dan 7000 boetes uitgedeeld. In totaal zijn er ongeveer 25000 boetes uitgedeeld vanwege overtreding van de avondklok. Het gaat om een totaalbedrag van 2,375 miljoen euro. 

Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor de boetes volgens mr. Checkkie? Nu de invoering van de avondklok onwettig is verklaard, zijn ook de daarop gebaseerde boetes onwettig. Als je al een boete wegens overtreding van de avondklok hebt betaald, heb je recht op je geld terug. Als je nog niet betaald hebt, heb je recht op kwijtschelding.

avondklokboete

 

Airbnb servicekosten terugvragen is ook iets waar je scherp op moet zijn. Mr. Checkkie kan je hier niet mee helpen maar we hebben wel een pagina waar we uitleggen waarom je mogelijk je geld terug kan vragen. 

 

Hoger beroep

De overheid is tegen de beslissing van de Rechtbank Den Haag in hoger beroep gegaan. De overheid heeft ook gevraagd om de uitspraak in eerste aanleg op te schorten zolang er nog geen uitspraak in hoger beroep is gedaan. De rechter te Den Haag heeft in zijn uitspraak echter expliciet bepaald dat een eventueel hoger beroep de huidige uitspraak niet opschort. 

Wat betekent de uitspraak voor andere coronaboetes?

Er zijn ook andere coronaboetes. Vorm je bijvoorbeeld een groep van meer dan twee personen, dan kan je een boete krijgen. Heeft de uitspraak van de rechter in Den Haag ook consequenties voor deze boetes. Kortgezegd, nee, de uitspraak gaat, op het eerste gezicht, specifiek over de avondklok en niet over andere situaties zoals bijvoorbeeld het verbod op groepsvorming en de anderhalve meter maatregel.

Als je vragen hebt over coronaboetes, aarzel niet om contact op te nemen met mr. Checkkie.Leg hieronder je vraag of situatie aan ons voor. Wij zullen hier zo goed mogelijk antwoord op proberen te geven.


Bovenstaande contactgegevens mogen worden gebruikt voor verdere correspondentie.

Ik geef Checkkie toestemming mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op Checkkie.